FarCry 3 – Issız Bir Adada Hayatta Kalma Rehberi – Bölüm 1 – Crafting

OG-site-YT-banner

July 9th, 2012 @ 04:56:41

Yakın zamanlarda çıkan en büyük yapıtlardan biri de şüphesiz ki FarCry 3’tür. Bu yazımda ise sizlere FarCry oynarken; “neler yapmalısınız ve neler yapmamalısınız, nasıl kolayca hayatta kalınır, silahlarınızı seçerken nelere dikkat etmelisiniz, craftingde nelere öncelik vermelisiniz, yeteneklerinizi nasıl harcamalısınız, vb.” bunları olabildiğince anlatacağım. Böylece oyunu çok daha rahat bir şekilde oynayıp daha çok keyif alabileceksiniz.

ss1

FarCry 3 bildiğiniz gibi yarı ıssız bir adada hayatta kalma oyunu ve Ubisoft bunu başarmak için yapabileceğiniz oldukça fazla seçenek koymuş –ki çoğu zorunluluk halini almış.

Öncelikle oyuna ilk başladığınızda her oyuncu gibi “güzel silahlar” isteyeceksinizdir. Silahlarla ilgili söyleyeceğim en önemli şey, silah satın almamanız gerektiği. (İlerleyen bölümlerde achievementlar ile gelen signature weapons hariç. Onları satın almak zorundasınız.) Oyunda haritaları açmanızı sağlayan radyo kuleleri (Radio Tower) mevcut. Bu kulelerin en tepesine tırmanıp vericiyi parçalayarak hem haritayı açmış olacaksınız hem de silah dükkânındaki silahlar ücretsiz olmaya başlayacak. Silahları “safe house”lardaki dolaplardan veya yerli köylerindeki silah dükkânlarından alabilirsiniz.

ss2

Silahlarımızı nereden nasıl alacağımızı öğrendik. Fakat o kadar silahı neremizde taşıyacağız? Tam bu noktada oyunun en önemli noktalarından biri olan “crafting” kısmı devreye giriyor. “esc” tuşu ile açabileceğiniz ana menü ekranın ikinci satırında yer alan crafting menüsü bize 4 ana başlık altında yapabileceğimiz ürünleri ve yapmak için neler gerektiğini gösteriyor.

ss3

İlk kısım olan “Syringes” bölümünde, bize iyileştirme, avcılık, dövüş, patlamalar ve yanıklar gibi konularda yardımcı olacak şırıngalar yer alıyor.

ss4

Buradaki bütün crafting öğeleri bizden bitki istiyor. Oyun ormanda geçtiği için herhangi bir bitkiyi gayet kolay bulabiliyorsunuz. Mini haritada ise yakınınızdaki bitkilerin türlerini görmeniz mümkün. Gerekli bitkiyi bulunca “e” tuşu ile kesip çantamıza atabiliyoruz. Gerekli malzemelerin hepsine sahip olunca crafting menüsündeki “craft” tuşu ile şırıngamızı elde etmiş oluyoruz. İsterseniz yine crafting menüsündeki “use” tuşu ile kullanabilir veya bir tuşa atayarak kombat esnasında kullanabilirsiniz.

ss5

Crafting menümüzün ikinci ve en önemli kısmınıEquipmentyani çantalar kısmı oluşturuyor. Bu bölümde aynı anda daha fazla silah, para ve diğer eşyaları taşımanıza yönelik craftingler bulunuyor –ki bu saydıklarım oyunda sizin için hayati önem taşıyor.

ss6

Tabi bu çantaları bitkilerden yapmanız mümkün değil. Her çanta için ayrı bir hayvanın derisine ihtiyacınız olacak. Gerekli hayvanı crafting menüsünden öğrendikten sonra büyük haritayı açarak (“m” tuşu) hayvanın hangi bölgede bulunduğunu öğrenip ava çıkabilirsiniz.

ss7

Gereken hayvanı bulup avladıktan sonra yanına gidip yine “e” tuşu ile derisini yüzebilirsiniz. (Hoşunuza gitmeyen görüntüler çıkabilir.) Gerekli malzemeleri topladıktan sonra her zamanki gibi “craft” tuşu ile gerekli eşyaya sahip olabilirsiniz. (Rehberin ilerleyen kısımlarında “e” tuşuna veya “craft” tuşuna basmanız gerektiğini tekrar tekrar söylemeyeceğim zaten kolay şeyler.)

ss8

Menümüzün üçüncü kısmını “Ammo” yani cephanelik oluşturuyor. Bu bölüm adından anlaşıldığı gibi daha fazla cephane taşımanıza yönelik craftingleri içeriyor.

ss9

Burada da aynı “Equipment” kısmında olduğu gibi hayvan derilerine ihtiyaç duyuyoruz yani avlanmamız gerekecek. (Avlanmanın oyunun önemli bir kısmı olduğunu anlamışsınızdır.)

Crafting menümüzün son kısmı olan “Arrows” yani oklar kısmı ise daha fazla ok taşıyabilen ok kını ve patlayan, yanan gibi özel oklar yapmamızı sağlayan craftingler içeriyor.

ss10

Ok kını için hayvan derisine ihtiyaç duyarken özel okları yapmak için el bombası veya molotofa ihtiyaç duyuyoruz. Bunları doğadan elde etmek mümkün olmadığından öldürdüğünüz adamların üstünü iyi arayın veya silah dükkânından satın alın.

Nasıl crafting yapacağımızı öğrendik peki hangisini önce yapmalıyız?

Yazının bundan sonrasında ben kendi oyun deneyimime dayanarak sizlere tavsiyeler vereceğim. Herkesin farklı bir oynayış tarzı vardır bu yüzden tavsiyelerime uyup uymamak size kalmış.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki şırınga craftingleri gereksiz. Bazı görevlerde tarlaları aleve verirken sizin de otların arasından yanmadan geçebileceğiniz şırıngalar mevcut fakat bunun dışında fazla bir kullanım olanağı yok. Zaten oyun FPS, kim kombat esnasında oyunu durdurup şırınga kullanıp geri dönmekle uğraşır ki? Eğer bu şekilde de zevk alabiliyorsanız syringes craftinglerini yapabilirsiniz ama ben önermiyorum. Boşuna envanterinizde yer kaplayacak ve bitki toplamakla uğraşırken zamanınızı alacak.

Şırıngaların başta en önemli kullanımı sağlık kitleri hazırlamak oluyor çünkü oyuna başladığınızda canınız iki bar iken “Q” tuşu ile kendinizi tedavi edene kadar ölebiliyosunuz. (“Q” tuşuna bastığınızda karakteriniz kendi kendini iyileştirecektir. Güzel animasyonlar ile hemde!)

ss11

İlk yapacağınız craftingler weapon holster ve rucksack olsun çünkü oyunu tek silahla oynamak gerçekten çok zor. Ayrıca her adam lootladığınızda dolan envanter bir süre sonra gına getirecektir. (Öldürdüğünüz adamları olabildiğince lootlayın. Toplanan gereksiz ve para eden itemleri dükkanda “sell” kısmına geçerek “quick sell” tuşu ile rahatça satıp envanterinizi boşaltabilirsiniz. Böylece acaba hangisini satmalıyım sorununa çözüm gelmiş oluyor.)

Bunların ardından ammo pouches ve wallet takip etsin. Yanınızda yeterince mermi olmazsa “yerden alayım da kullanayım” sizi bir yere kadar götürür sonra çatışmanın ortasında mermisiz kalırsınız.

“Silahları satın alma dedin peki niye wallet?” diye düşünecek olursanız mermiler ve silah geliştirmeleri oyunda en çok para harcadığınız şey olacak. Zira silahlar geliştirmeden kullanılacak gibi değil.

Bu craftinglere öncelik verdikten sonra diğerlerini kullandığınız silahlara göre siz öncelik sırasına sokabilirsiniz.

FarCry 3 rehberimin ilk bölümü burada son buluyor. Umarım yardımcı olacak bilgiler verebilmişimdir. Herkese iyi oyunlar.