Medieval 2 Total War Rehberi : Bölüm 2 – Askerler

OG-site-YT-banner

Bu rehberimizde daha önce kısaca bahsettiğimiz ancak ayrıntılarına girmediğimiz askerler ayrıntılı bir şekilde yer alacaktır. Bu askerler de farklı kategorilerde incelenebilir:

Oyunda mızraklı askerler, okçular, baltalı askerler, kılıçlı piyadeler, tüfekçiler, topçular,  atlılar ve bunların dışında bazı özel niteliklere sahip askerler yer almaktadır. Mızraklı askerlerinde değişik versiyonları vardır;  ucunda balta olan mızraklar, normalden çok uzun mızraklar(pike), normal mızraklar vb. Aşağıdaki resimde örneklerini görebilirsiniz.

Mızraklı askerlerin en önemli özellikleri atlılara karşı çok etkili olmasıdır. Özellikle uzun mızraklı askerler atlıların en önemli özelliklerinden olan “charge” özelliğini etkisiz hale getirmektedir. Bazı mızraklılar da sırt sırta vermek suretiyle bir daire oluşturarak savunma özelliklerini güçlendirmektedir. Bu sayede atlıların saldırılarına karşı iyi bir savunma yapma imkânı doğar.

Okçular ise “crossbowmanlar”, “normal okçular”, “longbowmanlar” ve “mızraklı” birlikler gibi farklı türlere sahiptirler.  Longbowmanler uzun menzilli olup sadece ingilizlerde bulunur ve paralı asker olarak da belirli bölgelerden alınabilir. Mızraklı birlikler de bir çok ülkede bulunur ve kısa menzillidir ancak öldürme oranı daha yüksektir.Crossbowmenlar ise Avrupa’nın hemen hemen her terinde bulunur, Müslüman ülkelerden ise sadece Endülüs’te bulunur. Okçuların en büyük özelliği tahmin edebileceğiniz gibi düşmanı uzaktan ok atışlarıyla öldürmektedir. Kılıçla savaşta ise gelişmiş okçular piyadelere karşı koyabilirken bazıları koyamaz. Ancak atlılara karşı ise hiç şansları yok! Bu arada yeri gelmişken söyleyelim; 2 birlik(yeniçeri okçuları ve aşağıba resmini gördüğünüz longbowmenlar) savaştan önce önlerine kazıklar dikebilmektedir ve bunları iyi bir şekilde kamufle edildiği taktirde atlıları iyi bir tuzağa düşürebilirsiniz.

Piyadelere gelince ise piyadeleri baltalı, uzun kılıçlı normal kılçlı gibi farklı özelliklerde kullandıkları silahlara göre farklı kategorilerde incelenebilir. Bunlardan en etkilsi uzun kılıçlı olanıdır. Ancak o da sadece Kutsal Roma İmparatorluğunda bulunmaktadır. Bu birlikler hem piyadelere hem de atlılara karşı etkilidir. Piyadeler hem meydan savaşlarında hemde kuşatma savaşlarında oldukça faydalıdır. Kuşatma saldırı savaşlarında ağır piyadeler sayesinde surlar ele geçirilir ve yine onlar sayesinde savunulur. Bu birimler mızraklı birliklere karşı da oldukça etkilidir. Mızraklı birliklerin savunmalarını bu birliklerle kırabilir ve atlıların o bölgeye saldırmasının yolunu açabilirsiniz. Bu sayede çok etkili “charge-retreat” yani vurkaç taktiği uygulayabilirsiniz. Bu saldırı atlıların yaptığı en etkili saldırı türüdür. Öyleki tek bir saldırı da bir birliği tüketebilir ve bu da bu saldırı ile gerçekleşir. Aşağıda piyadelerin bazılarını görebilirsiniz.

Atlılara geldi sıra, atlılar, bir ordunun olmazasa olmazıdır. Özellikle de meydan savaşlarında savaşı kazanmak için atlılara çok ihtiyaç duyarsınız. Bunun yanında savaşın sonunda esir toplama işini de atlılarla yaparsınız. Aynı zamanda atlılar ağır zırhlı ve hafif zırhlı olabilir. Atlı okçuların geneli hafif zırhlıdır ve hızlı koşarlar. Buna bir istisna ise moğolların “Heavy archers”larıdır. Hem hafif hem de zırhlı olan bir birlik de vardır, o da İngilizler’deki “demi lancers”lardır. Bu birlikler hem zırhlılardan hızlı koşar hem de iyi zırhlılar kadar iyi savaşabilir. Bu birliklerin üst tarafı zırhlıdır ama atı ve alt kısmı zırhsızdır. Bu birlikleri farklı kılan özellik işte budur. Öncelikle bazı atlıların resimlerini görelim ve daha sonra atlıları incelemeye devam edelim:

Az önce de bahsettiğim gibi atlıların en önemli özellikleri hiç kuşkusuz “charge-retreat” özelliğidir. Özelliklerinden yukarıda bahsetmiştik. Az sonra göreceğiniz resimde bunu daha iyi anlayabilirsiniz. Bunun yanında atlılar hakkında şundan da bahsetmek gerekir. Bilidğiniz gibi uzun kılıçlı ve mızraklı birliklere karşı zayıf olan bu birlikler, mızraklı veya uzun kılıçlı askerlere arkadan habersiz saldırdığında ise onlar için bir ölüm makinesi haline gelebilir. Ayrıca 1400 yılından sonra keşfedilen Amerika’daki Azteklere karşı da oldukça etkilidir.

Gördüğünüz gibi “charge” yapan atlılar…

Gelelim tüfekçilere, tüfekçiler barutun icadında sonra ortaya çıkan birliklerdir. Bu birlikler okçula gibi uzaktan atış yaparak düşmanı öldürme amacı güder. Ancak okçulara göre atışları yavaş ama etkilidir. Bu birliklerin en iyileri kuşkusuz yeniçeri tüfekçileridir. Bu özelliğini ise kılıçla savaşta iyi olmasıyla, tüfek atışında usta olmasıyla, tüfeklerinin kısa olmasıyla ve menzilinin uzun olmasıyla kazanmıştır. Kısacası Avrupa tüfekçilerinden oldukça üstündür. Avrupa’dakilerin bir çoğu uzun tüfeklidir ve dolayısıyla hantaldır. Kısa olanlar ise savaşta oldukça kötüdür. Tüfekçilerin geneli yayadır. Ancak sadece Endülüsün develi tüfekçileri farklıdır. Bunun yanı sıra Kutsal Roma İmparatorluğunda ise bir çeşit tabanca kullanan birlikler vardır. Bu arada meydan savaşlarında çok işe yaraya bun birlikler(kısa tüfek kullananlar hariç) surlardan iyi ateş edememektedir. O nedenle kuşatma savaşlarında başka şekilde kullanılmalıdırlar. Ne olursa olsun okçu gibisi yok diyeceğiniz anlar da yaşayabilirsiniz tüfekçileri kullanırken bizden söylemesi. Aşağıda tüfekçilerin örneklerini göreceksiniz.

Gelelim şimdi de top vb. birliklere: aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi bu birliklerin çok farklıları vardır. Mancınık ve türü olarak balista, çakaloz(catapult) ve mancınık(trebuchet). Onun yanında topçu birlikler ise ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Ateşli silahların icadından sonra kuşatma savaşlarında ordu için çok önemli bir konuma sahiptir. Öyleki surların yıkılarak şehre asker girmesini sağlar. Savunma savaşlarında bir tek mancınık surların üzerini aşırtarak at yapığı için işe yarar. Bunun yanında şahi topu yani monster bombard ise savaşın başında kapının önüne yerleştirilebilmektedir. Bu sayede düşman için kapıya ram dayamak bir hayal haline gelir. Şahi topu oyundaki en büyük toptur. Topçu birliklerin savaşçıları güçsüzdür. O nedenle yapılan bir saldırıda fazla tutunamazlar. Bu arada moğollarda ve çeşitli ülkelerde olan monster ribault ve ribaultu da unutmayalım. Bu birlikler de ucundaki bölmelerin içine yerleştirilen küçük rocketlerin ateşlenmesi vasıtasıyla önemli bir öldürme potansiyeline sahiptir.

Tüm asker türlerinden bahsettik sanırım. Şimdi ise bazı özel ve farklı nitelikteki birliklerden bahsedelim. Oyunda bir çok ülkede kendine özgü farklı niteliklere sahip türler bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını aşağıda görmektesiniz. Bunların dışında da nitelikleri itibariyle belli bir kategoriye konulamayan konulsa da o gategorideki diğer birliklerle fazla benzerlik göstermeyen birlikler vardır. Biz sadece bu dördünün özelliklerini söyleyelim şimdi. Birinci resimdeki naffatunlar elerindeki patlayıcı bir maddeyi düşmanın üzerine atarak düşmanlarını öldürür. Bu saldırı hem öldürücü hem de yıpratıcı yani kaçmalarına sebep olan bir saldırıdır. Kuşatma savunma savaşlarında oldukça işe yarar. Sadece Müslümanlarda bulunur.(Moğollar hariç)   ikinci birlikler ise Fillerdir. Hem tüfekçisi hem de topcusu vardır. Aynı zamanda saldırı gücü oldukça iyidir. Ok atışından fazla zarar görmezler mızrak atışı ve en önemlisi de naffatunların atışları onlar için çok zarar vericidir. Aynı zamanda üstündeki askerlerin ölmesi sonucu delirebilir ve kendi ordusuna zarar verebilir. Diğerleri ise moral kazandırır orduya ve tüşmanın toplu hade saldırmasını engelleyerek sağına ve soluna dağılmasını sağlar. Askerleri de mızraklıdır ve o nedenle atlılara karşı etkili olabilirler.

Bütün asker türlerini elimizden geldiğince ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Bunların dışında kalan Aztek askerleri var ancak farklılıkları çok olduğu için bu rehberde onlara yer vermedik. Unuttuğumuz veya hata ettiğimiz bir yer olduysa affola 🙂 Bir sonraki rehberimizde görüşmek üzere, iyi zaferler!

“Bu yazı Total Warcilar grubu tarafından yazılmıştır. Kendilerine katkılarından dolayı teşekkür ederiz! Total Warcilar’a aşağıdaki Facebook adresinden ulaşabilirsiniz.”

http://www.facebook.com/totalwarcilar.tr.gg