Profesyonel Oyuncu Nedir ?

OG-site-YT-banner

Nasıl Profesyonel Oyuncu Olunur ? Bir çok oyuncunun hayalidir oynarken para kazanmak. Herhangi bir oyunda dünyanın en iyisi olmak, adını duyanlara korku saçmak. Eminim bunu okurken bile içinizde kıpırdama olacak ve sizde aklınızdan düşüneceksiniz bu olayı. Eğer böyle bir hayaliniz varsa okumaya devam edin, sizlerle birlikte şöyle bir profesyonel oyuncuların dünyasına göz  atalım.

Nedir Bu Profesyonel Oyunculuk ?

Kelime anlamı ile profesyonel, bir konuda uzman olmak, o konuda kariyer sahibi olup para kazanmak veya gelir için katılım göstermek demektir. Yani profesyonel oyuncu kelimesini de oyunculuğunu kariyere veya bir işe çevirmiş ve bunun üstünden para kazanan bir kişi olarak çevirebiliriz.

Gelir denince aklınıza hemen maaş gelmesin ! Bu gelir farklı bir yol ile geliyor örneğin; sponsorlardan, takımlar ile yapılan kotratlardam ve reklamlardan gibi çok geniş bir alana sahip. Şöyle ki sadece bir lig veya turnuvadan yaklaşık 500.000 $ kazanabilirsiniz.

Reklamlar, organizasyonlar,sponsorlar gibi gelir kaynakları profesyonel oyuncular için iyi bir gelir kapısıdır. Dünya genelinde Elektronik sporları popülerleştirmek için çeşitli oyun firmaları hem reklam hem de bu gelişmeye katkı da bulunmak için çeşitli turnuvalar düzenliyor. Yalnız bu konuda sponsorların payı çok yüksek çünkü sponsorun iyi olması demek ödülün artması ve kalitenin yükselmesi demek.

Yapımcı, sponsor ve oyuncu arasında sürekli kendini yenileyen çok güzel bir sistem bulunmakta. Bu olay böyle devam ederse profesyonel oyunculuk sürekli gelişecek ve devamlılığını koruyacak. Öyle ki Dünya çapındaki çoğu şirket elektronik sporları diğer büyük sporlar ile aynı kefeye sokmaya başladı bile.

Profesyonel Oyuncunun Hayatı

Eğer bu yazıyı okuyorsanız zaten oyunlara tutku ile bağlısınız demektir. Peki profesyonel oyuncular ile arada ki farkı yaratan olay nedir ? Bunun cevabı çok kolay, onlar oyunlarını işleri olarak kabul ediyorlar. Hayatlarını devam ettirebilmek için bu yolu seçtiler ve bu tutkularından para kazanıyorlar. Elbette ki bütün gün oturup oyun oynamak ve para kazanmak kulağa hoş geliyordur. Ama aslında o kadar da kolay bir iş değil. Nasıl ki sabahları kalkıp işimize veya okulumuza gidiyorsak profesyonel oyuncularda sabah kalkıp bilgisayarlarının başına geçiyorlar ve antremanlarını yapıyorlar.

Para ve ün, profesyonel oyunculuğun güzel yüzü. E tabii her işte olduğu gibi bunun da zorlayıcı yanları var. Uzun saatler süren antremanlar ve bu antremanlar sonucu oluşan ağrılar,stresler… İşte bunlar işin zor yanları. Her gün 6-9 saat çalışma ve özellikle turnuvalardaki stres bu oyuncularda ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Profesyonel oyuncuların bir çoğu, oynamadan önce yemek yemez veya bir şeyler içmez. Kendilerini bir sporcu olarak görürler. Bu insanlar nasıl yaşıyorlar şeklinde yorumlarınız olabilir. Ancak çok da alışılmışın dışında bir yaşamları yok. Onlar kendilerini e-sporcu olarak anıyorlar.

Turnuvalara Hazırlık

Video oyun turnuvalarının tarihi aslında çok eskilere dayanıyor. Oyunların doğasında rekabet vardır, rekabet olmadı mı oyundan bir zevk alamazsınız. İşte bu durum turnuvaların oluşmasını sağlar. Şuan dünya üzerinde yürütülen 36’dan fazla Profesyonel Lig bulunmakta. Bunlardan başka ise belirli firmalar kendi turnuvalarını düzenlemekte. Örneğin Valve DotA 2 için Gamescom 2011’de dört gün süren bir turnuva düzenledi ve bu turnuvanın büyük ödülü 1 milyon dolardı. Bu rakamı duyunca büyük ihtimal içinizden bir “Yuh !” diyeceksiniz. Artık nasıl zengin olunur sorusunun cevabını profesyonel oyuncu olarak şekline bir yanıt verebileceksiniz.

Profesyonel oyuncularda rekabet çok üst seviyelerdedir. Nasıl olmasın ki ? Yüz binlerce doların sadece bir kaç tuş uzağında. Hal böyle olunca tabii oyuncular turnuvalardan önce bir kamp sürecine giriyorlar. Bu kampta yerel ağ üzerinden maçlar ve antremanlar yapılıyor. Bu kamplar sürecinde oyuncular günlerce yemek, oynamak ve uyuma dışında hiç bir iş yapmıyorlar.Örnek verecek olursak bir enerji içeceği firmması Major League Gaming’den önce oyuncuları New York’ta 36 saat süren bir kampa aldı.

Turnuvalara hazırlanmak bir çok oyuncu için önemlidir. Bir gün sürecek turnuva için bile yedek kıyafet ve ekipmanlar alınıyor. İşin ilginç tarafı oyuncular turnuva sonrası boş vakitlerini otel odalarında Wii oynayarak geçirirler. Rekabet yüksek olunca bazı oyuncular diyete giriyor ve tıpkı bir futbolcu gibi yediklerine içtiklerine dikkat ediyorlar.

Türkiye’de Profesyonel Oyunculuk

Bu konu ile ilgili bir çok bilgi vermeme rağmen, ülkemizde profesyonel oyunculuğun tam anlamı ile geliştiğini söylemek mümkün değil. Ancak yine geleceğimiz parlak gözüküyor. Yakın bir zamanda kuruluan Dijital Oyun Platformumuz çalışmalarını arttırdığın da profesyonel oyunculuktan daha çok bahseder olacağız.

Yurt dışındaki oyuncular şimdilik bizden bir adım öndeler ancak bu durum bizim onlara yetişemeyeceğimiz anlamına gelmez. Burada esas önemli olan bu işi ciddiye almak ve başarabileceğimize inanmak.

Türk oyuncular profesyonel MMO oyunculuğunda son yıllarda uyanmaya başladı. 2008 yılında yapılan Silkroad Online turnuvasında küçük bir puan farkı ile birinciliği kaçırdı. Bu yıl düzenlenen Point Blank etkinliğinde ise Dark Passage ekibi 3. oldu. Bunlar oldukça güzel başarılar fakat sayıları henüz çok az. Burada iş size düşmekte. Hayallerinizi gerçekleştirmek ister misiniz ? Kim bilir, belki de bir sonraki usta profesyonel oyuncu sizsinizdir !

Okuduğunuz gibi profesyonel oyunculuk bolca heyecan içeren bir alan. Dünyada her geçen gün daha fazla değer kazanan free2play MMO oyunlar ise geçmişte olmasa bile gelecekte profesyonel oyunculuğa daha açık olacak gibi gözüküyor. Bu alanda sizde yer almak istiyorsanız ilk adımınız hayal etmek ardından cesaret ve bolca antreman olacak. Kimse bir gün içerisinde ustalaşamaz.Bir adım atarak geleceğin profesyonel oyuncusu siz olabilirsiniz !

Bol oyunlu günler dileriz.