Rust Başucu Rehberi

OG-site-YT-banner

rust logo
Artık çoğu oyuncu hikaye tarzı oyunlardan sıkılıp kendi yaratıcılığını kullanabileceği, oyuncunun yeteneğine ve hayal gücüne bağlı olan oyunlara yönelmeye başladı. Hal bu olunca artık bağımsız firmalarda oyuncuların bu isteğine bir hayli karşılık vermeye başladı. Rust’da bu bağımsız firmaların biri tarafından yapılmış bir survival oyunu. Ancak çoğu survival oyunundan çok farklı bir yapısı var. Bu oyunda yapımcılar bize yaratıcılığımızı kullanabileceğimiz çok güzel bir olanak sunmuşlar. Oyunda ilkel bir insan gibi yabani hayvanlara ve diğer insanlara karşı yaşamaya çalışıyor, radyasyonlu şehirlere girip ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyor ve en önemlisi kendi evimizi kendimiz yapıyoruz. İlkel dediğime bakmayın oyunda uçaklardan atılan yardım kutuları da oyuna ayrı bir zevk katıyor. Kısacası gerçek bir kaos ortamında oyundaki karakterinizi yaşatmaya ve her geçen gün daha iyi korumaya çalışıyorsunuz. Biz de Oyun Günlüğü Dostları’nın oyunu daha rahat ve bilgili oynamaları için detaylı bir rehber hazırladık.

Başlangıç Rehberi

Başlar Başlamaz

Başlar başlamaz yapmanız gereken elinizdeki taşla biraz kaynak toplamak. Kaynaklar ise taş ve odun. Bunları toplayarak  hızlanmak için kendinize kazma veya ok yapabilirsiniz.

taş

odun

Bunları yaptıktan sonra domuz, tavuk,ceylan,tavşan öldürüp, hayvana vurarak içindeki eti alabilirsiniz. Tabi bu hayvanların büyüklükleriyle  kaçma hızları doğru orantılı. Ayrıca et kurt ve ayılardan da çıkıyor fakat onlardan et almanın en başta ne kadar tehlikeli olabileceğini benim söylememe gerek olduğunu düşünmüyorum.

RustRabbit

tavuk

ceylan

RustBoar

Bu eti de camp fire yaparak etinizi bu camp fire’da E tuşuna basılı tuttuktan sonra open deyip içine biraz odun biraz da et koyduktan sonra pişirebilirsiniz.

cook

Sonrasında ise biraz daha kaynak toplamaya bakın. Kendinize küçük bir shelter yapın.

shelter

İçine depolama kutuları dediğimiz storage boxlardan  koyun. Böylece yanınızda çok fazla eşya taşımamış olacaksınız.

storage box

Ayrıca hemen unutmadan söylemek istiyorum ben ölünce nasıl tekrar evimi bulacağım diyorsanız çözümü çok basit. Crafting sayfasından kendinize hemen bir yatak yani sleeping bag yapın ve evinizin içine atın. Böylece öldükten sonra At A Camp sekmesine tıklayınca yatağınızın yanında doğmuş olacaksınız.

RustSleepingBag

Oynaya oynaya oyunu öğrenmeye çalışın evinizi büyütmeye ve her yeri yağmalayabileceğiniz  kadar yağmalayın zaten bir süre sonra geliştiğinizi ve crafting sayfanıza yeni şeylerin eklenmiş olduğunu göreceksiniz. Çok geliştikten sonra artık diğer insanlara sıkıntı çıkarmaya ve diğer insanların topladıkları şeyleri evlerine girerek veya öldürerek almaya başlayacaksınız.

Genel arayüz

Oyun çok basit ve sade bir arayüze sahip. Oyuna girer girmez herkesin bilebileceği birkaç şey var. Oyuna başladığınızda size bir sunucu konsolu gelecek. O sunucu konsolundan dilediğiniz sunucuyu seçebilirsiniz. Ancak ben resmi sunucuları seçmenizi öneririm. Çünkü diğer sunucular da daha fazla mod oluyor ve sunucu sahibi olan kişiler adaletsiz davranabiliyor.

rust server

Oyuna başladığınızda ise sağ alt köşede gördüğünüz Yeşil kısım canınız, altında food yazan kısım açlık durumunuz, en alttaki ise radyasyon oranı. Eğer radyasyon oranınız 500’ü geçerse canınız azalmaya başlıyor.Bulunduğunuz ortama göre can barının üstünde comfort, cold gibi ifadeler görebilirsiniz. Bunların aslında çok bir önemi yok. Sadece cold olduğunda karakteriniz daha çabuk acıkıyor. Work Bench yazdığında ise work bench gerektiren eşyaları craftlayabiliyorsunuz.

rust gösterge

Altta gördüğünüz 1-2-3 diye giden barlar ise hızlı erişim konsolu. Buraya yemek, med-kit, silah koyup ihtiyacınız olduğu zaman o numaraya basarak direk elinize alabiliyorsunuz. Enter tuşuna basarak chat yapabiliyor, V tuşuna basarak yanımızdakilerle konuşabiliyoruz.

rust barlar

Envanter rehberi

Oyunda envanter kullanımı oldukça basit. Envanterinizi TAB tuşu ile açabiliyorsunuz. Envanterinize almak istediğiniz eşyayı envanterinize doğru sürükleyip bırakıyorsunuz. Üzerinize giymek istediğiniz giysileri ise sol tarafta gördüğünüz head-chest-legs-boots yani başlık-göğüslük-dizlik-ayakkabı bölümlerine sürükleyerek giyebiliyorsunuz.

rustenvanter

Hayatta Kalma Rehberi

Ev Rehberi

Dışarıdaki tehlikelerden korunmak için ve eşyalarınızı güvenli bir yerde saklamak için düzgün bir eve ihtiyacınız var. Eğer elinizde avcunuzda çok fazla bir şey yoksa insanların geçmediği tenha yerlere küçük bir wood shelter yaparsanız orada bir süreliğine rahat yaşayabilir ve gelişebilirsiniz. Ama kapıyı mutlaka metalden yapmanızı öneririm.

WoodShelter MetalDoor

Gerekli malzemeleri topladıktan sonra gene tenha herkesin rahatlıkla göremeyeceği ve bulamayacağı yerlere büyük ve katlı evler yapabilirsiniz. Ancak bu çok katlı evleri yaparken kolonları doğru yere koyduğunuzdan emin olmalısınız yoksa tavan ve taban yerine oturmayacaktır dolayısıyla yaptığınız kolonlar boşa gidecektir.  Eğer metal ev yaparsanız diğer kişilerin evinizi c4 ile patlatması daha zor olacaktır. Evinizi olabildiğince karmaşık yapmaya çalışın ve bölmeleri metal kapı ile aralayın.

karisikev

Üst katlara dışarıları gözetleyebileceğiniz pencereler koyun fakat bunlar demir parmaklıklı olsun. Pencerenin yakınlarına kutu koymamaya çalışın çünkü kutular uzaktan silahlar ve el bombası yardımıyla imha edilebilir.

rustcokkatli

Evlerinizin etrafına wooden spike dediğimiz dikenlerden koymayı unutmayın böylece insanlar evinizin yanında rahatlıkla dolaşamaz ve merdiven dayamaları daha da zorlaşır. Fakat bu wooden spike’lar veya evin duvarları tahtalar daha çabuk olmak üzere sunucu tarafından belirlenmiş bir süre sonra eskiyor ve parçalanıyor.

woodenspike
Ayrıca evinize giderken sizi kimsenin takip etmediğinden emin olun. Çünkü sizin oyundan çıkmanızı bekleyip evinizi patlatmaya gelebilirler.
Bunun yanı sıra evinize gitmek için kendinizce yollar belirleyin loot yapmaya çıkarken kaybolmayın ve evinizi radyasyonsuz bir bölgede yaptığınızdan emin olun.

Beslenme Rehberi

Beslenme çoğu survival oyununda olduğu gibi bu oyunda da önemli bir yere sahip. Sağ altta gördüğünüz açlık derecesi 500’ün altına inerse kırmızılaşıyor ve canınız daha yavaş doluyor. Ayrıca canınızın 100’ün altında olduğu zamanlarda yiyecek yerseniz canınız daha hızlı doluyor.

rust gösterge
Ayılardan, tavuklardan, kurtlardan elde ettiğiniz chicken breastler pişirilmemiş etlerdir. Eğer bunları direk yemeye kalkarsanız karakteriniz zehirlenir ve kusmaya başlar. Bu etleri camp fire kurarak ve üzerine gelip use yazısını gördükten sonra E tuşuna basılı tutup open dedikten sonra oradaki cook bölmesine yerleştirip ardından wood bölmesine de biraz odun attıktan sonra pişirebilirsiniz.

rustpismemisyemek    +     RustCampfire  =  rustpismisyemek

Şehirlerden ve mutantlardan çıkan kutuların içinde konserveye benzer şeyler bulabilirsiniz bunları direk üzerine sağ tıklayıp yiyebilirsiniz.

RustTunaCan RustGranolaBar RustCanofBeans

Korunma Rehberi

Mutantlardan, vahşi hayvanlardan, radyasyondan ve insanlardan korunmanız için bilmeniz gereken birçok şey var. Bunlardan en önemlisi giysileriniz ve silahlarınız. Giydiğiniz giysiler çeşitlerine göre farklı şeylerde koruma sağlıyor, bunu daha detaylı olarak aşağıdaki giysi rehberinde görebilirsiniz.

RustRadArmor

Öte yandan aşağıdaki silah rehberinde daha detaylı bilgiler bulabileceğiniz silahlar var. Gene silahlar da çeşitlerine göre farklı farklı avantajlar sağlıyor.

Rust9mmWeaponIcon

Canınız azaldığında ise medkit veya yiyecekler yardımıyla canınızı arttırabilir, kanamanızı durdurabilirsiniz.

RustMedikitSmall RustBandage RustMedkitLarge

Loot Rehberi

Loot rehberine detaylı bir giriş yapmadan önce bilmeniz gereken birkaç şey var. Bir şeyi yağmalamak, lootlamak için elinizde en azından bir taş olması gerekiyor. Hayvanları ve diğer kaynakların üzerine gelip sol click ile tıklarsanız sağ altta da göreceğiniz gibi kaynakları envanterinize almaya başlıyorsunuz. Elinizdeki baltanın büyüklüğüne veya yapıldığı maddeye göre bir vuruşta alacağınız kaynak sayısı değişiyor.

RustPickaxe1

Örneğin bu kazma ile bir ağaç yığınına vurursanız +20, +20 kaynak alırken aşağıdakiyle +10, +10 olarak alıyorsunuz, fakat kaynak sayısı değişmiyor yani baltalar sadece hız kazandırıyor.

RustHatchet
Odun

Odunlar , tahta evlerin kolonlarının yapılmasında, çeşitli silahlar, baltalar ve benzeri şeyler yapılmasında çok önemli. Odunları kesilmiş odun birikintilerinden daha rahat toplayabilirsiniz. Aynı zamanda her vuruşta az gelmesine rağmen ağaçlardan da odun elde edebilirsiniz.

odun

Metal

Metal kaynağı da, odun kaynağı gibi birçok yapı, silah, malzemelerinde kullanılıyor. Metalleri büyük bir taşa benzer bir yığıntıdan topluyorsunuz. Bu yığıntıdan envanterinize taş, sülfür ve metal ham maddeleri geliyor. Sülfür ve metali kullanabilmeniz için fırınlarda eritmeniz gerekiyor.

taş

Kutular
Oyundaki terk edilmiş ve mutantlar tarafından korunan şehirlerin içinde genellikle köşelerde, varillerin veya tekerleklerin yanında bavul, kutu gibi bir şeyler göreceksiniz. Bu kutuların içinden her şey çıkabilir.

rustkutu

Ancak buraya kadar nasıl geleceğiniz meçhul. Şehirlerde radyasyon oranı çok yüksek ve eğer radyasyon oranınız 500’ü geçerse yavaş yavaş canınız azalmaya başlayacak. Bu tür küçük merkezlere radyasyon hapıyla ve radyasyon kıyafetiyle girmeniz sizin için daha iyi olacaktır.

RustRadArmor

RustAntiRadPills

Hayvanlar
Oyunda domuz, tavuk, kurt, ayı gibi hayvanlar var. Bunları öldürdükten sonra parçalayarak içinden pişmemiş et, yağ ve kürk gibi craftlanabilir malzemeler çıkartıyoruz. Ancak kurt ve ayı gibi hayvanları öldürürken dikkat etmelisiniz çünkü onlar da size saldırıyor.

rustayi

Mutantlar

Üzerinde kırmızı bir leke gördüğünüz kurt ve ayılar mutantlar. Bu tür hayvanları öldürdüğünüzde hem parçalayabilir hem de içerisinden çıkan kutuyu açıp içindekileri alabiliyorsunuz. Ancak mutantlar genellikle sürü halinde geziyor bu yüzden her zamankinden daha dikkatli olmanız gerekiyor.

kirmizihayvan

İnsanlar

Her survival oyununda olduğu gibi bu oyunda da diğer kişilere karşı dikkatli olmalısınız. Eğer üstünüzde fazla eşya ile gezerseniz o eşyaların tümünü kaybedebilirsiniz; çünkü öldükten sonra çantanız yere düşüyor ve sizi vuran kişi tarafından içindeki her şey yağmalanabiliyor.

rustloot

Ayrıca eğer tahta kapı görürseniz bu kapıları baltalarla belli bir sürede kırabiliyorsunuz. Metal kapıları ve duvarları ise C4’ler yardımıyla patlatabiliyorsunuz.

c4

Air Drop

Air Drop dediğimiz olay belki de oyuna en fazla heyecan katan olaylardan biri. Şahsen ben ne zaman bir air drop atılacağını görsem kendimi açlık oyunlarında hissediyorum. Air Drop olayı şöyle, üstünüzden bir uçak geçiyor ve bu uçak haritanın her hangi bir yerine 2 tane büyük kutu bırakıyor.

Airdrops

Bu kutunun içinden genellikle mühimmat ve yapı malzemeleri çıkıyor. Ancak bu kutuları rahat bulmanız için uçak sesini duyar duymaz uçağı rahat görecek bir yere geçmelisiniz ve kutuları nereye attığını görmelisiniz.

rustairdroploot

Bunun yanında bu kutulara giderken çok dikkatli olmalısınız, çünkü diğer kişiler de uçağı takip ediyor olacak ve daha kutulara gidemeden ölme ihtimaliniz bile olabilir. Ayrıca air-dropu supplement signal denen bir işaret fişeği ile siz de çağırabiliyorsunuz.

rustdropsignal

Crafting Rehberi

Nasıl Craft Yapılır?

Envanterinizi açtıktan sonra yukarıda ki crafting sekmesine tıklayın, yan tarafta bir sürü malzemenin isimlerini göreceksiniz. Bunlar şu an için craftlayabileceğiniz eşyalar.

crafting

Yalnız her eşyayı olduğunuz yerde craftlayamıyorsunuz. Bunun için work bench denen çalışma masasına ihtiyacınız var. O çalışma masasını da crafting sayfasından yapıyorsunuz.

RustWorkbench

Ayrıca oyuna yeni gelen bir özellikten de bahsedeyim hemen, silahları, baltaları, giysileri bir süre kullandıktan sonra dayanıklılıkları düşüyor ve bir süre sonra kullanamaz oluyorsunuz. Bunun için eskiyen o eşyayı tamir masalarında size gösterdiği kadar kaynak karşılığında tamir edebiliyorsunuz.

repairbench

Ham Maddeleri Kullanma ve İşleme

Crafting sayfasında bir eşyanın üzerine geldiğinizde elinizde bu eşyayı craftlamak için başka eşyalar isteyecek. Bunu da kaynaklardan veya hayvanlardan çıkardığınız ham maddelerle yapacaksınız. Bu yüzden kaynak bolluğu çok önemli.

crafting1

Topladığınız metal kaynağını fırının üzerine gelip E tuşuna basarak open dedikten sonra içine odunla koyarsanız bir süre bekledikten sonra metalin eridiğini ve elinizde saf metalin ve yanan odunlardan kömürün oluştuğunu fark edeceksiniz. Aynı zamanda sülfürü de bu şekilde eritiyorsunuz.

Furnace +  hammetal   +  RustWood  =  safmetal + komur

Crafting Sayfasına Yeni Şeyler Ekleme

Başka birinin üstünde veya elinde gördüğünüz eşyaları crafting sayfasında göremeyebilirsiniz. Çünkü bu tür eşyalar gerçekten oyunda önemli bir yere sahip olan eşyalar. Bu tür eşyaları her kutudan çıkabilecek olan blueprintler veya research kitler ile öğrenebilirsiniz.

RustBlueprints RustResearchKit

Blueprintlere sağ tıklayıp study derseniz o eşya crafting sayfanıza eklenecektir. Research kit’i ise öğrenmek istediğiniz eşyanın üzerine sürüklerseniz o eşya crafting sayfanıza eklenecektir.

Silah Rehberi

Oyunda craftlayabileceğimiz birçok silah var. Bunlardan direk crafting sekmesinde olanlar çokta işe yaramayan fakat yoklukta da iş gören silahlar. Zaten bu silahlar, oyunda el yapımı silah olarak geçiyor. Vuruş mesafelerini bir kenara bırakın az sayıda mermi almaları da dezavantajlarından.

elyapimisilah

elyapimipompali

Açıkçası her silahı teker teker tanıtmak istemiyorum. Fantezi arıyorsanız Arrow, yani bildiğimiz ok ve yay, yakında savaşıyorsanız shotgun, yani pompalı, uzakçıysanız bolt action, ortalama bir silah arıyorsanız da pistollar, m4 veya m5 işinizi görecektir.

p250pistol mp5 m4 bolt action

Silahları etkin kullanmak için silaha eklentiler takarsanız daha verimli olur. Silaha kaç tane eklenti takabileceğinizi silahı craftladıktan sonra rastgele bir şekilde silahın ikonundaki küçük karelerden öğreniyorsunuz. Lazer olsun, susturucu olsun, hologramlı dürbün olsun, ışık olsun bir sürü eklentimiz var.

Flashlight Holo_sight lazersight

Bu eklentileri silahın üzerine sürükleyerek silaha monte ediyoruz.  Bunları kullanım şekillerinize göre seçebiliyorsunuz. Tabii ki bunlar crafting sayfanızda direk olmuyor. Bu tür itemleri bulmalısınız.

Zırh Rehberi

Oyunda basitten karmaşığa giden bir zırh sistemi var. Şöyle ki , deri, kürk, süit, kevlar diye gidiyor.

RustFullLeatherArmor ClothFullSet

Kevlar oyunda mermiye karşı en fazla defansı olan zırh çeşidi. Zaten resimlerden  mermiye, kesici aletlere, patlamaya ve soğuğa karşı olan korumaları arasındaki farkları fark edeceksiniz.  Genellikle herkes de göremiyorsunuz bu giysiyi, çünkü oldukça zor bulunuyor.

KevlarFullSet

Ben,  herhangi bir kevlar bulduğunuzda ben direk eğer elinizde research kit varsa öğrenmenizi öneririm.

Öte yandan önemli bir diğer zırh ise radyasyona duyarlı süitler. Bu zırh mermiye karşı deriden bile dayanıksız fakat radyasyonlu bir şehre girdiğinizde radyasyonun etkisini bayağı azaltıyor.

RustRadArmor

Harita ve Yön Bulma Rehberi

Oyunun haritası büyük olmasına rağmen spawn yerleri genellikle belirli bölgeler. Öldükten sonra at a camp dediğiniz de eğer yatağınız varsa yatağınızın yanında yoksa şu gördüğünüz yuvarlak yolun sınırlarının etrafında veya içinde doğuyorsunuz.

rustharita

O gördüğünüz oval yol sizi tüm şehirlere götürüyor, kısacası oyun o yolun etrafında dönüyor. Fakat şöyle bir durum var sağda gördüğünüz o yoldan uzak olan kısımda da kaynaklar var. Hatta daha fazla var, genellikle oyunu ve haritayı kavramış olan insanlar evlerini oraya yapıyorlar çünkü oraya çok fazla kişi uğramıyor.